Planina Rtanj

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Planina Rtanj

Ako krenete iz Sokobanje do planine Rtanj, najlakše može da se dođe ako krenete putem za selo Trgovište pa se na prvoj velikoj raskrsnici uputite za selo Mužinac. Na ulazu u selo imate putokaz,  sa leve strane puta, koji vas vodi do staze za uspon na Rtanj. Putničkim autom može da se dođe bez ikakavih problema do početka uspona.

Staza za penjanje je vidno obeležena, a u toku turističke sezone pre ili posle uspona, možete da se okrepite hladnim napicima ili da jedete domaće specijalitete, u objektu koji se nalazi na početku uspona. Do vrha Rtnja možete da se popnete i sa nikolinačke i boljevačke strane, preko sela Vrmdže, ali penjanje preko Mužinca je najjednostavnije.

Krivudav serpentinast put, kojim može da se ide motorom pa i dobrim terenskim vozilom, vodi vas do najvišljeg vrha visine 1565 metara, koji se zove „Šiljak“. Sa Šiljka se pruža prekrasan pogled. Vidi se Avala na severu, vidi se Deli Jovan, Stol,Veliki Krš, na jugo-istoku Stara i Suva planina, a na jugu kada je baš dobra vidljivost, vidi se i Šar-Planina. Takođe se vide i neki gradovi Kruševac i sl.

Rtanj tzv. Mistična planina, vidi se skoro sa svih strana, sa Avalskog tornja sa vrhova svih šumadijskih planina, kada je dobra vidljivost, vidi se sa Kopaonika vrh Šiljak,kako prkosi okolini. Teško je opisati sve osobine Rtnja. Kao da je birao položaj gde će da se smesti. Na karti se jasno vidi jedan četvorougaonok: sa zapada Velika i Južna Morava, sa juga Nišava i železnižka pruga Niš-Pirot, sa istoka greben Stare planine dodiruje Vršku Čuku, a ispod protiče Timok, sa severa Crna Reka i klisura Čestobrodica.

Rtanj je dole širok, a pri vrhu se sužava i čini uzani greben i ivičasti zid, a na istočnom kraju grebena uzdiže se glavni vrh-Šiljak. Skoro je geometrijski  idealna piramida, a to povećava njegovu mističnost. Dok je dole pri dnu peštar i sedimentne stene, gore pri  vrhu je krečnjak i zato je bez izvora. Sva voda se sliva u podnožje i izbija u vidu jakih vrela. Sa severne strane je šumovit, ima četinara i listopadnog drveća.Sa južne je u podnožju šumovit, pa prelazi u žbunasto rastinje i pri vrhu je pun trave poznate kao nepeta rtanjesis endemična i reliktna vrsta. Rtanj je mnogo poznatiji po Satureja montani, a to je Rtanjski čaj. Koristi se kao afrodizijak, za plućne bolesti, lečenje prehlada i sl.
 

Virtuelne panorame sa Rtnja

Svakog sedmog jula organizuje se Sveti Jovan Biljober gde se sakuplaju mnogi ljudi, berači i turisti da obeleže praznik. Uz muziku i roštilj, a i edukativnim predavanjima o bilju, dan protekne veselo u druženju.

Rtanj posećuju zaljubljenici prirode, avanturisti i planinari. Penju se u svim godišnjim dobima. U toku penjanja, mogu će je da se do vrha promeni nekoliko godišnjih doba. Na uspon treba krenuti opremljen, sa prikladnom garderobom, u zavisnosti od godišnjeg doba i treba biti vrlo obazriv. Opasno je penjati se po grmljavini, vrh Rtnja je često izložen udarima groma, a to se može videti po brazdama  na zemli pri samom vrhu Rtnja. Na vrhu je crkvica, kako je meštani zovu, a ustvari to je spomen obeležje vlasniku rudnika Rtanj. Jevrein Julius Ming je izvršio samoubistvo i njegova supruga Greta podiže crkvicu koja je osvećena 1936 godine.
 

Google mapa

Dođite na planinu Rtanj. O njoj kruže neverovatne priče, planina spasenja, planina vanzemaljaca generator energije, mesto koje posećuju čudna bića. Proverite možda i vi doživite nešto od ovog, a najverovatnije što može da vam se desi, a to je susret sa nekom od divljih životinja, ali ne bojte se vi ste na planini spasenja.

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza