{mosimage}U subotu 14.jula održano je 25. po redu takmiÄenje u spremanju tradicionalnih jela ovog kraja. Na 25. Zlatnim rukama u kategoriji starih jela uÄestvovalo je dvanaest takmÄarki, koje su u “Ozren bašti”, pripremile pravu reviju delikatesa. U drvenom paviljonu bila je postavljena , ništa manje atraktivna izložba rukotvorina, bilo je i zanatlija, ali najveÄu pažnju okupljenih privukao je svakako gajdaš.
U subotu 14.jula održano je 25. po redu takmiÄenje u spremanju tradicionalnih jela ovog kraja. Na 25. Zlatnim rukama u kategoriji starih jela uÄestvovalo je dvanaest takmÄarki, koje su u “Ozren bašti”, pripremile pravu reviju delikatesa. U drvenom paviljonu bila je postavljena , ništa manje atraktivna izložba rukotvorina, bilo je i zanatlija, ali najveÄu pažnju okupljenih privukao je svakako gajdaš.
Široka paleta mirisa i ukusa primamila je veliki broj turista . TroiÄlani žiri nije imao lak posao, da odluÄi koja je od takmiÄarki pripremila i aranžirala najbolje i najukusnije jelo, po tradicionalnoj recepturi sokobanjskog kraja.
Sofra Zorice LaziÄ iz Jošanice, bila je najupeÄatljivija sa najviše tradicionalnih kulinarskih specijaliteta, poÄev od raznih predjela, preko glavnih jela, pa sve do poslastica. Posebno ukusno, kažu Älanovi žirija, a gotovo zaboravljeno jelo za koje je pobednica zainteresovanim gošÄama davala recept, su suve paprike punjene kukuruzom i pšenicom. II mesto pripalo je Voleti DjokiÄ iz Šarbanovca, a treÄe Letici BlagojeviÄ takodje iz Šarbanovca. Pobednica u kategoriji ruÄnih radova je Ljubinka NikoliÄ iz Sokobanje, a u kategoriji starih zanata Predrag i Goran VidenoviÄ iz Sokobanje.
Pobednici iz ovih kategorija, takmiÄiÄe se na republiÄkoj smotri. Veliki doprinos ovogodišnjoj manifestaciji dali su uÄesnici Etno centra – Knjaževac i Udruženja za negovanje tradicije “Izvor”.
