Bovanski “Loh Nes”

Bovanski “Loh Nes”

somDragan Radenkovića je u rano jutro, loveći na keder na Bovanskom jezeru upecao soma teĆŸine 40 kilograma. ''Som je ulovljen oko tri sata ujutro, na keder, kao i obično. Borba je
trajala oko 25 minuta, ali mi smo pobedili. Da ga izvučem iz vode,
pomogao mi je Goran, kolega ribolovac'', kaĆŸe Radenković. Pre par godina ovde je ulovljen som teĆŸine od 84 kg.

Bovansko jezero, smešteno meðu padinama Ozrena, Device, Rtnja i Bukovika, i u ovim ranim jesenjim danima privlači ljubitelje prirode i one koji uĆŸivaju u tišini i prelepim krajolicima. Malo ko od njih veruje da je jezero delo ljudskih, a ne ruku prirode. Jezero je posebno interesantno ribolovcima, jer se ovde love som, smuð, šaran, amur, tolstobik, klen, grgeč, linjak, srebrni karaš, deverika, ĆŸutooka bodorka, manić i beovica. O pecaroškom umeću i sreći kolaju razne priče, naročito na popularnim mestima, kao što su Mrestilište i Livade ili kod takozvanog Klizišta. Umeće ili sreća, nismo utvrdili, pratili su ovih dana dugogodišnjeg ribolovca Dragana Radenkovića, kome je u rano jutro, loveći na keder, pošlo za rukom da savlada soma teĆŸine 40 kilograma.

''Som je ulovljen oko tri sata ujutro, na keder, kao i obično. Borba je trajala oko 25 minuta, ali mi smo pobedili. Da ga izvučem iz vode, pomogao mi je Goran, kolega ribolovac'', kaĆŸe Radenković.

Jezero Bovan, i pored brzih promena u vrstama populacije riba koje dominiraju vodom i uprkos sve većoj okupaciji vikendaša, bilo je i ostalo jedno od najposećenijih ribolovačkih mesta na jugu Srbije u kojem caruju somovske ''ale'' od preko 50 kilograma. Pre par godina ovde je ulovljen som teĆŸine od 84 kg.

som

Bovansko jezero dugačko je osam kilometara, široko 900 metara i pokriva skoro 500 hektara. Dubina varira od dva do 50 metara. U svom gornjem delu jezero je pliće i to je mresna zona za veći broj ribljih vrsta. Već nizvodno ulazi u tesnac i tu je dubina znatno veća, naročito kod brane, gde se u kasnu jesen pecaju veliki primerci grgeča, smuða i ĆŸutooke.

srodne teme: