Zdravstveni turizam

Sokobanja je prva ekološka opština u Srbiji i ima najdužu tradiciju razvoja banjskog turizma. Pored velikog broja termomineralnih izvora Sokobanju karakteriše i specifična mikroklima, koja naročito pogoduje lečenju respiratornih oboljenja. Mineralna sokobanjska voda je čuvena u svetu. Njena lekovitost i dejstvo na organizam porede se sa vodama Bad Gaštajna u Austriji.

Termomineralni izvori:                                                                                                                                                                                             

U kupatilu "Amam" postoje dva izvora koji spadaju u slabe zemno-alkalne radioaktivne hiperterme: „Sv. Arhanđel“ temperature 43 °C i „Preobraženje“ sa temperaturom između 43,8 i 53°C.                                                                                                                

Indikacije: razne vrste reumatizma (degenerativni, ekstraartikularni i hronični inflamatorni), posttraumatska stanja i stanja posle povreda.                                                                                                                                                                                                              

U okviru turskog kupatila nalazi se prirodni inhalatorijum čija isparenja sadrže gas radon, koji se najviše koristi u lečenju bolesti disajnih organa.

U kupatilu „Banjica“ postoje dva izvora koji spadaju u slabe zemno-alkalne radioaktivne hipoterme: „Banjica I“ sa temperaturom 27,8 °C i „Banjica II“ temperature 28,9°C.
Indikacije: neuralgije, neuroze, psihoneuroze i stanja posle povrede perifernih nerava.

Pored pomenutih indikacija Sokobanja je pogodna za lečenje sledećih oboljenja: bolesti endokrinog sistema (žlezde sa unutrašnjim lučenjem), hronična ginekološka oboljenja, lakši oblici Parkinsonove bolesti, stres sindrom, kardiovaskularne bolesti (lakši oblici hipertenzije, arterioskleroza, anemija, poremećaji periferne cirkulacije), psihička i fizička iscrpljenost, bolesti bubrega i bolesti metabolizma.

Banja Jošanica udaljena je 16 km od Sokobanje. Zdravstveni turizam u ovoj banji zasniva se na primeni lekovitih voda i peloida. U banji postoji 5 termomineralnih izvora: sumporna voda, gvozdena I i II, stomačna i crvena voda. Ove vode spadaju u grupu oligomineralnih zemno-alkalnih hipotermi sa temperaturom između 18 i 22 °C.
Indikacije: oboljenja želuca i dvanaestopalačnog creva (čir), debelog creva i žuči, postoperativna stanja kod bolesti želuca i dvanaestopalačnog creva, debelog creva i žuči, hronične urinarne infekcije, upala bubrega, kamen i pesak u bubregu, dijabetes, kožne bolesti, ekcemi, hronični i inflamatorni reumatizam.
Lekovito blato se koristi u lečenju reume, stanja posle operacija, kožnih oboljenja i otvorenih rana.

Kada je u pitanju zdravstveno-rekreativni turizam Specijalna bolnica „Sokobanja“ nudi banjskim gostima wellness i fitness programe, sa ciljem očuvanja i poboljšanja zdravlja ali i opuštanja i uživanja, koji obuhvataju: bisernu kupku, finsku saunu, kupanje u đakuziju, kupanje u „Amamu“, raznovrsne masaže, program regulacije telesne težine, program za odvikavanje od pušenja i dr.