Lepterija

Lepterija je najposećenije izletište u Sokobanji, udaljeno 2 km od centra. Najatraktivniji put do ovog izletišta je staza koja vodi od plaže Župan duž reke Moravice. Ako se do Lepterije krene asfaltnim putem, nakon pređenih 500 m, stiže se do Vidikovca odakle se pruža lep pogled na Lepteriju koja je proglašena predelom izuzetnih odlika, i zakonom je zaštićena. Tu se nalazi i restoran "Vidikovac". Ako se produži pravo, 1,5 km od restorana, stiže se do Lepterije a nekih 100 m pre izletišta sa desne strane nalazi se crkva posvećena Rodjenju Presvete Bogorodice. Crkva je izgrađena 2001. god. na mestu srednjovekovne crkve iz 14. veka, koja je srušena u borbi za Sokograd između sultana Muse i Hamuz bega 1413 god.


Samo izletište je lepo uređeno i pogodno za celodnevni izlet sa stolovima i klupama za odmor i spravama za igru koje su namenjene deci. Na samom lokalitetu nalazi se i restoran Narodne banke Srbije, a ako se pređe most i krene levo stazicom stiže se do restorana „Marko Polo“ (bivša „Pećina“) specifične arhitekture, jer se nalazi u potkapini velike stene pored reke Moravice.
Ako se krene obeleženom stazicom prema istoku stiže se do ostataka tvrđave Sokograd, a na putu do njega ima nekoliko klupica i stolova sa uređenim mestima za roštiljanje, tu je i izvor Rujnik, a stazicom se može stići i do Hajduk Veljkove pećine.


Ako se sa Lepterije pređe drveni mostić preko Moravice, dolazi se do staze koja vodi do Bogorodice u steni. Ovaj prirodni fenomen je u stvari udubljenje u steni koje ima oblik majke s detetom. Prema predanju u toj se steni sakrila Bogorodica s Hristom bežeći od Rimljana. Postoji verovanje da na Veliki petak teče bela voda iz kamena za koju se smatra da je lekovita. Na ovaj praznik veliki broj vernika dolazi da zapali sveće ispred stene za zdravlje majki i dece.
 

Postoji nekoliko legendi vezanih za Lepteriju. Najpoznatija je o tragičnoj ljubavi između Župana i Lepterije. Prema predanju, Župan je bio sin gospodara obližnjeg Vrmdžanskog grada, a Lepterija, kćerka tadašnjeg vladara Sokograda. Kako su Županov i Lepterijin otac stalno ratovali zbog poseda, njihova ljubav nije mogla biti krunisana brakom. Zato se Lepterija i Župan dogovore da se ona iskrade tajnim prolazom do podnožja grada, gde bi je Župan sačekao kako bi pobegli zajedno. Kad je njen otac saznao da je pobegla silno se naljutio i poslao sluge u poteru sa naredbom da je pogube kada je pronađu. Kada je potera stigla begunce Lepteriju su pogubili, a Župan je od tuge skočio u najdublji vir Moravice. I tako se danas proplanak u podnožju Sokograda naziva Lepterija, a vir (danas plaža) - Župan. Druga legenda kaže da ime Lepterija potiče od grčke reči elefteria što znači sloboda. Naime, Sokograd je nastao na ostacima rimske tvrđave, a tadašnji rimski robovi su svoje kratke slobodne trenutke provodili upravo na proplanku u podnožju tvrđave, pa su ga zato i nazvali Lepterija, u prevodu-slobodište.
 

Ako se prema Lepteriji krene stazicom pored plaže Župan, ili pored hotela Moravice, negde na sredini puta se odvaja staza koja vodi do vrha Popovica (443 m). Sa njega se pruža veličanstven pogled na Sokograd, Lepteriju, brdo Janior, Sokobanju, Rtanj i dolinu prema selu Blendija.

Korisne informacije

Kontakt telefon
+381 18 833 988
Kako doći do

Do Lepterije možete stići iz više pravaca. Najatraktivniji je stazicom koja vodi od plaže Župan (park Banjica), ili stazicom iznad hotela Moravica, koje se spajaju ispod vidikovca Popovica. Takođe do Lepterije možete doći i asfaltnim putem, ako od zgrade Opštine krenete uzbrdo ka Ozrenu pa kod restorana „Kaskade“ skrenete levo. Kad prođete prvu uzbrdicu stižete do Vidikovca, a nakon 1,5 km stižete do Lepterije.