Udruženja i organizacije

Organizacija za turizam i kulturu Sokobanja
Organizacija za turizam i kulturu Sokobanja, osnovana je sa glavnim ciljem razvoja i unapredjenja turizma i turističkog proizvoda Sokobanje, ali i razvoja kulture i očuvanja kulturnih dobara na području opštine. Osnovni ciljevi kojima teži Organizacija za turizam i kulturu Sokobanja su povećanje turističkog prometa, stvaranje uslova za dalje potpuno objedinjavanje turističke ponude, obezbeđivanje uslova za zajednički nastup na turističkim berzama i sajmovima, osmišljenija i efektnija propagandno-informativna delatnost, održavanje dobrih odnosa sa TOS-om, resornim ministarstvom i drugim turističkim organizacijama u zemlji i inostranstvu, stvaranje ambijenta interesnog povezivanja u cilju regionalizacije turističke ponude, stvaranje uslova za dalji razvoj domaćeg turizma, uz nalaženje mogućnosti za znatno brže i značajnije pozicioniranje Sokobanje, kao turističke destinacije, na međunarodnom tržištu.....
U njenom sastavu su i Turističko informativni centar sa Internet kafeom, Zavičajni muzej, Bioskop "Moravica", Galerija - legat "Miluna Mitrovića" i Etno kutak "Grudonjske vodenice".

Kontakt telefoni 018/833-988 

e-mail: otks_sokobanja@beotel.rs

Književni klub „Sokolovo pero“
Književni klub "Sokolovo pero", u toku banjskog kulturnog leta, u amfiteatru ispred muzeja organizuje brojne književne i poetske večeri. Ovo udruženje je aktivno tokom cele godine, a van sezone organizuje književne večeri u Galeriji-Legatu Miluna Mitrovića i biblioteci „Stevan Sremac“. Takođe svake godine organizuje i literarni konkurs "Jutro nad Ozrenom" i "Pesnički maraton". Okuplja veliki broj pisaca amatera i entuzijasta. Saradjuje sa sličnim udruženjima, iz zemlje i inostranstva. Članovi kluba su nosioci mnogobrojnih i vrednih priznanja za svoje literarne radove, posebno one inspirisane prirodom Sokobanje. Veliki prijatelj i saradnik "Sokolovog pera" je pesnik Dobrica Erić.

Kontakt telefoni 018/830-962 i 064/ 47 31 812 .

Amatersko "SB" pozorište
Amatersko "SB" pozorište osnovano je 2006 god. u Sokobanji. Osnivač ove institucije je profesorka srpskog jezika i književnosti Mirjana Milenković. Posebno adaptirana scenarija na poznate srpske drame i dela, kao što su: Ivkova slava, Ljubav na seoski način, Gospodja ministarka, Koštana i mnoge druge, priprema profesorka Milenković . Članovi ovog pozorišta, a to su sokobanjski studenti, profesori, nastavnici, učenici i dr., su glumci amateri ali glume kao pravi profesionalci. Nije bitno da li je ulaz besplatan ili se karta plaća, tamo gde se održavaju predstave "SB" pozorišta nikada nema slobodnih mesta, što govori o kvalitetu i predanosti njegovih članova. Pozorište ima i mlađu sekciju, gde se u glumi oprobavaju deca koja pohađaju osnovnu i srednju školu u Sokobanji.

Kontakt telefon 064/ 21 86 210 

"Etnos"

Etnološka radionica "Etnos" osnovana je 2002. godine u Sokobanji. Osnovni ciljevi radionice su očuvanje tradicionalnih i duhovnih vrednosti sokobanjskog kraja. Etnološka radionica čuva stvari po kome je Sokobanja prepoznatljiva. U izradi predmeta tradicionalnom obradom, koristi metode koje su davno zaboravljene. Vrednost angažovanja članova radionice prepoznali su domaći i strani donatori, koji pomažu otvaranje edukativnog centra, u kome će uskoro i meštani i banjski gosti moći da ovladaju tradicionalnim veštinama izrade predmeta.

Kontakt telefon 018/833-792

Udruženje umetnika "Vrelo"
22. februara, 2009.g. u Sokobanji je osnovano Udruženje umetnika „Vrelo“, koje okuplja pesnike, pisce, slikare, muzičare, pevače, glumce i ostale predstavnike lepih umetnosti. Udruženje je imalo svoj prvi javni nastup, 2. jula 2009 god., u atrijumu Zavičajnog muzeja u Sokobanji, u okviru „Banjskog kulturnog leta“. Ovo udruženje organizuje umetničke izložbe, književne večeri, predstave i druge kulturne događaje i na taj način obogaćuje kulturni život i turističku ponudu Sokobanje.

Lovačko udruženje "Soko"
Lovačko udruženje "Soko", sa sedištem u Sokobanji, gazduje lovištem "Moravica" ukupne površine 36.437 ha, od čega lovne površine obuhvataju 32.916 ha. Udruženje ima 191 aktivnog člana. Stalno gajene vrste divljači u lovištu "Moravica" su srna, divlja svinja, zec, fazan i poljska jarebica. Lovište ima sledeće lovne objekte: 4 stabilne čeke, 10 čeka na drvetu, 50 hranilišta za srne, 90 hranilišta za fazane i poljske jarebice i 110 solišta. Stručna služba ima upravnika lovišta - stručno lice i 2 lovočuvara, kojima pomaže 14 lovočuvara volontera.

Adresa Lovačkog udruženja "Soko":
18230 Sokobanja, ul. Nemanjina br 8
telefon: +381 18 830 226

Udruženje sportskih ribolovaca „Moravica”
Udruženje sportskih ribolovaca „Moravica” iz Sokobanje pripada ZOSR „Južna Morava II” iz Niša ribarskog područja „Srbija-istok”. USR „Moravica“ gazduje Bovanskim jezerom i vodama u slivu reke Moravice na teritoriji Sokobanje. Sokobanja ribolovcima nudi mogućnost rečnog i jezerskog ribolova, koji su podjednako atraktivni. Pored velikog broja vrsta bele ribe, u gornjem toku Moravice ribolovci mogu da se oprobaju i u lovu na potočnu pastrmku. Bovansko jezero spada u jedno od najbogatijih srpskih jezera plemenitim vrstama ribe: som, smuđ, šaran, amur, tolstolobik, klen, grgeč, linjak kao i vrstama bele ribe: srebrni karaš (babuška), deverika, bodorka (žutooka) i beovica. Udruženje sportskih ribolovaca "Moravica" brine o stanju ribljeg fonda u reci i jezerima. Za sve informacije obratiti se na br. telefona +381 64 27 18 547 ili putem elektronske pošte: info@usr-moravica.com.

PD "Oštra Čuka"
Planinarsko društvo "Oštra Čuka" je osnovano 2009. godine u Sokobanji i ima preko 50 aktivnih članova. Član je Planinarskog saveza Srbije. Organizuje brojne planinarske akcije na teritoriji Sokobanje i sarađuje sa brojnim planinarskim društvima iz cele Srbije. Pored planinarskih akcija redovno organizuje i ekološke akcije. Takođe se bavi obeležavanjem planinarskih staza i sprovodi projekte uređenja i očuvanja prirode. Kontakt telefon 064/92 02 909.

KUD "Soko"
Kulturno-umetničko društvo "Soko", brine o očuvanju izvornog stvaralaštva sokobanjskog kraja. Ima oko stotinu članova i nekoliko ansambla folklora. KUD Soko je nosilac mnogobrojnih domaćih i medjunarodnih priznanja, za spletove igara iz Srbije i sokobanjskog kraja. Nastupali su u Ukrajini, Grčkoj, Turskoj i drugim zemljama. KUD „Soko“ organizuje tradicionalni sabor folklora „Igra kolo pod Ozrenom“ svake godine u avgustu mesecu.  Nastupi KUD-a Soko, već godinama unazad, obogaćuju sadržaj Banjskog kulturnog leta.

Kontakt telefon 018/834-696, 065/86-88-181

KUD „Mladost“ Čitluk
Udruženje je osnovano 2006. Godine, u sokobanjskom selu Čitluku, sa ciljem negovanja narodne tradicije, običaja, pesama i igara iz sokobanjskog kraja. KUD „Mladost“ učestvuje svake godine na festivalima folklora širom zemlje. Takođe svake godine nastupaju u Sokobanji u okviru Banjskog kulturnog leta.

Kontakt telefon: 063/767-46-76

KUD „Dušan Jović“ Resnik
Kulturno-umetničko društvo "Dušan Jović" je osnovano 4. jula 1946. godine, sa sedištem u selu Resniku. Nosi ime mladića koji je sa 16 godina poginuo u borbi protiv Nemaca, u blizini Boljevca, 1944 god.. Danas društvo okuplja oko 70 članova u tri folklorne sekcije: mlađi pioniri, pioniri i omladinci. KUD „Dušan Jović“ organizuje Smotru pionirskog folklora svake godine u maju mesecu i Festival folklora u avgustu mesecu.

Kontakt telefon: 063/89 04 964