Sportsko-rekreativni turizam

Povoljni klimatski faktori, idealna nadmorska visina, čist vazduh, netaknuta priroda, brojne planine i bogatstvo hidrografskih resursa predstavljju idealne uslove za razvoj sportsko-rekreativnog turizma i bazične pripreme sportista. U te svrhe izgrađeno je i više sportskih objekata. Danas u Sokobanji turistima i sportistima su na raspolaganju: fudbalski stadion "Bata Nole", kapaciteta 1.500 gledalaca, 3 igrališta za fudbal, 5 kombinovanih terena za male sportove, 4 zatvorenih bazena, 4 teniska terena, 4 teretane, streljana, kuglana, više trim i staza zdravlja u ukupnoj dužini od 20 km.

Mnogi sportski klubovi obavljaju ovde svoje pripreme. Sokobanja pored pored pomenutih povoljnih uslova sportistima nudi još jednu izuzetnu mogućnost. Sportisti imaju na raspolaganju terene u Sokobanji na nadmorskoj visini od 400 m. Šumskom stazom - prečicom, za samo pola sata mogu da stignu do terena na 800 m nadmorske visine, gde mogu da se podvrgnu treningu u sasvim novim uslovima. Ovakav oblik treninga stvara izvanrednu kondiciju i spremnost sportista za vrhunske rezultate.

U Sokobanji su poslednjih godina u povoju ekstremni sportovi. Tereni i okolina Sokobanje su pravo mesto za one željne sportskih izazova i podviga. Okolina Sokobanje, a posebno Ozren, Rtanj i Devica nude nepregledne terene za sportove kojima su privrženi samo oni najhrabriji. Iz godine u godinu sve su popularniji  ronjenje na dah, mountibiking, free climbing, orijentacioni kros, paraglajding, jedrenje na Bovanskom jezeru, spuštanje u Rtanjsku ledenicu...
U Sokobanji je u maju 2007. održano nekoliko promo-revija paraglajdinga, a ovaj dogadjaj naišao je na veliko interesovanje meštana i gostiju. Start je na paralglajding pisti na Ozrenu, koja je udaljena 8 km od Sokobanje.