Rtanj

Planina Rtanj je pravo mesto za sve koji vole izazov. Ova planina je poznata po brojnim podzemnim izvorima, pećinama, jamama, lekovitom bilju, vatrenim loptama, koje predstavljaju prirodni fenomen, i drugim kuriozitetnim i neobjašnjivim pojavama. Zbog toga privlači veliki broj avanturista za koje poseban izazov predstavlja uspon na vrh Rtnja (Šiljak 1560 m) sa koga seže pogled čak do ušća Save u Dunav.

Značajnu turističku atrakciju i svojevrstan kuriozitet predstavlja jama ledenica, koja se nalazi na jugoistočnoj strani najvišeg vrha Rtnja. Ulaz u jamu je na dnu plitke vrtače, širine oko 20 metara u prečniku. Dužina jame je 50 metara, ulaz se postepeno sužava, na kraju se ulazi u prostranu dvoranu, širine 15 i visine 10 metara. Dno dvorane je ravno, pokriveno glinom i kamenim blokovima. Unutrašnja temperatura ledenice je prilično ujednačena, kreće se od -2 preko leta, do -4 tokom zime.

Rtanj je poznat i po endemskom bilju koje raste samo na ovoj planini i zakonom je zaštićeno, a od njih svakako je najpoznatiji rtanjski čaj (Saturea montana). Svake godine 07. jula, u okviru manifestacije „Sv Jovan Biljober“, organizuje se izlet do Rtnja, gde posetioci uz pratnju stručnih vodiča beru lekovito bilje na padinama Rtnja.

Na Šiljku, najvišem vrhu Rtnja, je 1935. godine, nakon smrti Julijusa Minha, vlasnika rudnika "Rtanj", izgrađena crkvica-kapela Sv Đorđa, a u njenoj izgradnji učestvovalo je oko 1.000 radnika (sav potreban materijal i kamen za izgradnju dopreman je na vrh Rtnja magarcima). Crkvicu, koja je osveštana 1936. godine., je podigla Julijusova supruga, Greta Minh, u znak sećanja na muža. Na žalost, kapelicu su u nekoliko navrata dinamitom razrušili tragači za zlatom.

Korisne informacije

Kontakt telefon
+381 18 833 988
Kako doći do

Do Rtnja možete stići iz više pravaca, a najbolji je preko sela Mužinac (15 km od Sokobanje). Krenete iz Sokobanje regionalnim putem prema Aleksincu, zatim skrenete desno za selo Trgovište. Kada prođete kroz ovo selo, ugledaćete sa desne strane skretanje za selo Mužinac. Kada stignete u Mužinac, idete i dalje pravo, dok ne ugledate sa leve strane makadamski put, koji vodi do samog podnožja Rtnja.