Izvor Šopur se nalazi na putu za selo Jezero i udaljen je oko 10 km od centra Sokobanje. Izvor je okružen bukovom šumom a oko njega je uređen piknik prostor. Od Šopura može se stići i do vrha Oštre čuke, trećeg po visini vrha planine Device, sa koga se pruža veličanstven pogled na sokobanjsku kotlinu i planinu Rtanj.

Više...

Šopur i Oštra čuka

Sesalačka pećina se nalazi u ataru sela Sesalac i udaljena je oko 19 km od Sokobanje. Pećina je osvetljena u dužini od 200 m i obiluje pećinskim nakitom. Ispred pećine je lepo uređen piknik prostor a u neposrednoj blizini je i veštačko jezerce.

Više...

Sesalačka pećina

Planina Rtanj nalazi se na severnom obodu Sokobanjske kotline. Ova planina je oduvek privlačila avanturiste i znatiželjnike, delom zbog legendi, neobjašnjivih pojava i prirodnih fenomena a delom zbog svog izgleda gorostasa, kupastog oblika, koji liči na egipatske piramide. Uspon na vrh Rtnja predstavlja jedinstven doživljaj, a pogled sa njega oduzima dah.

Više...

Rtanj

Srednjovekovni grad-tvrđava Sokograd izgrađen je na temeljima rimske tvrđave koja datira iz perioda između IV i VI veka. Nalazi se u  kanjonu reke Moravice, u neposrednoj blizini izletišta Lepterija, a 2 km od centra Sokobanje. 

Više...

Sokograd