Banjske usluge

Lečenje u Sokobanji se zasniva na kombinaciji prirodnih lekovitih faktora, savremenih metoda i dostignuća u oblasti balneo-klimatologije i odgovarajućih medikamenata. U lečenju se najviše primenjuju respiratorna i fizikalna rehabilitacija i odgovarajuća medikamentoza.
Respiratorna rehabilitacija obuhvata: inhalacije, drenažu bronha, vežbe disanja, kondicioniranje i korektivne vežbe.
Fizikalna rehabilitacija obuhvata: hidroterapiju u bazenu ili kadi, hidrokinezi terapiju, podvodnu masažu, parafin, laser, galvanizaciju, elektrostimulaciju, mehano-terapiju i dr. U zavisnosti od indikacija hidroterapija se obavlja u hipotermalnoj vodi temperature 28-30ºC, u kupatilu "Banjica" ili u kupatilima "Amam" i "Sokograd" u termalnoj vodi temperature 36-38ºC. Inhalaciona terapija se obavlja u inhalatorijumu "Park" a aparaturna u objektima "Novi Zavod" i "Sokograd".
 

Osim pomenutih terapija koje se koriste u lečenju različitih bolesti, banjske usluge obuhvataju i različite programe koji imaju za cilj poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja, relaksaciju i uživanje.
 

Welness program se preporučuje osobama koje pate od hroničnog stresa, kao i svima koji žele da poprave svoje zdravlje i raspoloženje.
 

Ovaj program obuhvata:

- kupanje u autentičnom turskom kupatilu "Amam"-u (u muškom ili ženskom bazenu, ili pak u originalnoj kadi u kojoj je svojevremeno uživao Knjaz Miloš)
- finsku saunu
- bisernu kupku
- hidro-masažu
- manuelnu masažu
- kupanje u bazenu sa termalnom vodom ili u đakuziju
- šetnja na svežem vazduhu „Stazom zdravlja“.

Fitness program se preporučuje svima koji imaju problema sa viškom kilograma ili jednostavno žele da budu u dobroj formi. Moderni fitness kabinet u okviru Specijalne bolnice „Sokobanja“ pruža mogućnost bavljenja fizičkom aktivnošću, pod kontrolom medicinskog osoblja, po individualno skrojenom programu. Za predah i osveženje, tu je i Vita-bar i sklopu fitness kabineta.

Soko-life je program regulacije telesne težine kreiran u saradnji sa stručnjacima iz oblasti endokrinologije i dijetologije. Namenjen je osobama koje boluju od gojaznosti, hipertenzije, dijabetesa, povišenog holesterola kao i svima koji žele da poprave kvalitet svog života. Ovaj program se kombinuje sa welness i fitness programom kako bi se postigli optimalni rezultati. Soko-life obuhvata: analizu sastava tela (procenat masti, vode, minerala i proteina) na savremenom „Slim manager“ aparatu, laboratorijske analize, individualno sprovođenje programa fizičke aktivnosti i ishrane, edukaciju učesnika, konsultativne preglede endokrinologa i dijetologa i celodnevno praćenje efekata terapije od strane medicinskog tima.